Veel gestelde vragen aan Huurdersvoordeel.nl

Krijg ik te maken met wachttijden als ik zorg nodig heb?

Wachten op (niet-acute) zorg is normaal en in principe ook niet zorgelijk. Zolang het niet leidt tot gezondheidsschade of onnodig lang werkverzuim. De wachttijden of wachtlijsten in zorginstellingen hangen af van de instelling en het soort zorg dat u zoekt.

Wachtlijstbemiddeling door uw zorgverzekeraar

Vindt u dat u te lang moet wachten op de zorg die u nodig heeft? Uw zorgverzekeraar kan u misschien helpen om een zorgaanbieder te vinden die u eerder kan helpen.

Wachttijden ziekenhuizen en GGZ-instellingen

Elk ziekenhuis kan andere wachttijden hanteren voor polikliniek, dagbehandeling en meerdaagse opnamen. Informatie over wachttijden van ziekenhuizen vindt u op hun websites. Ziekenhuizen moeten de wachttijden per specialisme (zoals allergologie en maag-, lever-, darmziekten) op hun website publiceren.

Wachttijden voor specialistische ggz-zorg

Zorgaanbieders van specialistische ggz-zorg moeten de wachttijden voor ambulante zorg publiceren op hun website. Ambulante zorg is zorg waarvoor u niet hoeft te worden opgenomen.

Lees meer over de wachttijden in de zorg in het informatieblad Wachttijden in de ziekenhuiszorg en ggz  (pdf).

Overige wachttijden zorg

Er zijn ook wachtlijsten voor verpleeghuizen en verzorgingshuizen, voor jeugdzorg en gehandicaptenzorg. Natuurlijk bieden de diverse instellingen zelf ook informatie over wachttijden op hun websites of in brochures.


Deze vragen en antwoorden zijn afkomstig van de website van de Rijksoverheid

« Terug naar de veel gestelde vragen