Veel gestelde vragen aan Huurdersvoordeel.nl

Welke polissen biedt de zorgverzekeraar?

Zorgverzekeraars bieden verschillende zorgverzekeringen aan. U kunt zich namelijk op verschillende manieren verzekeren.

Restitutiepolis

U kunt kiezen voor een restitutiepolis. U kiest zelf uw zorgverlener. Raadpleeg de website van de zorgverzekeraar of uw polis voor de precieze vergoedingen.

Naturapolis

Bij een naturapolis kiest uw verzekeraar goede zorgaanbieders en sluit er contracten mee. Als u zorg nodig heeft, kiest u dan uit een van deze geselecteerde zorgaanbieders. Wilt u toch door een andere zorgverlener worden geholpen? Dat kan, maar de zorgverzekeraar mag dan een lagere vergoeding geven. Hoe hoog de vergoeding dan is staat in de polis.

Budgetpolis

Een naturapolis waarbij bijvoorbeeld minder zorgaanbieders zijn gecontracteerd of waarbij vergoedingen lager kunnen zijn heet ook wel budgetpolis.

Combinatiepolis

Bij een combinatiepolis heeft u in bepaalde gevallen recht op zorg (zoals geregeld in een naturapolis) en in andere gevallen recht op een vergoeding van zorg (zoals in een restitutiepolis).

Pro-life polis

Heeft u ethische bezwaren bij bepaalde vormen van zorg, zoals bijvoorbeeld in-vitrofertilisatie (ivf) of geslachtsverandering? Dan kunt u deze vormen van zorg uitsluiten op uw zorgverzekering. Dit heet een pro-life polis.

Collectieve zorgverzekering

Uw basisverzekering sluit u zelf af. Maar u kunt zich ook aansluiten bij een collectief zoals Huurdersvoordeel.nl. Dat is dezelfde basisverzekering voor een groep mensen. Zo maken werkgevers, vakbonden, ouderenorganisaties of patiëntenverenigingen speciale afspraken met zorgverzekeraars.

Polisvoorwaarden

Aan het eind van ieder jaar ontvangt u een nieuwe polis met mogelijk nieuwe voorwaarden of gecontracteerde zorgverleners. Zo kunt u controleren of de polis nog aansluit bij uw wensen en situatie. Als u wilt, kunt u een andere polis kiezen of overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Samengevat: polissen zorgverzekering

Infographic over verschillende soorten zorgpolissen

Deze vragen en antwoorden zijn afkomstig van de website van de Rijksoverheid

« Terug naar de veel gestelde vragen